Селскостопанските продукти, изнесени в рамките на Черноморската инициатива за зърно, възлизат

...
Селскостопанските продукти, изнесени в рамките на Черноморската инициатива за зърно, възлизат
Коментари Харесай

32,8 милиона тона храни са изнесени по зърнената сделка

Селскостопанските артикули, изнесени в границите на Черноморската самодейност за зърно, възлизат на 32,8 милиона тона. Това оповестява в събота ТАСС, като цитира изказване на Съвместния координационен център в Истанбул. По договорката са направени 1003 отпътувания на кораби от пристанища.

Селскостопански артикули са доставени в 45 страни на три континента по договорката.

От общия размер 46% са изнесени за Азия, 40% за Западна Европа, 12% за Африка и 1% за Източна Европа.

Царевицата съставлява 51% от всички доставки, пшеницата - 27%, слънчогледовият шрот - 6%, слънчогледовото олио - 5%, ечемик - 4% и рапицата - 3%.

Само един транспортен съд - плаващият под турски байрак транспортен съд за насипни товари Samsun, който се товари със зърно в Одеса, сега работи по самодейността.

Сделката изтича на 17 юли.

Припомняме, че съветският президент Владимир Путин разиска с южноафриканския водач Сирил Рамафоса вероятните начини за разрешаване на обстановката към Украйна, в това число и зърнената договорка, заяви пресслужбата на Кремъл. Според известието телефонният диалог се е състоял по самодейност на Южна Африка.

Двамата са разискали въпроса за " договореностите по Истанбулския пакет ", т.е. по този начин наречената " зърнена договорка ", според която украинското зърно се изнася на международните пазари през черноморските пристанища макар продължаващата война.

Путин акцентира, че уговорките, закрепени в съответния меморандум сред Русия и Организация на обединените нации за унищожаване на пречките пред износа на съветски храни и торове, остават неизпълнени досега. Освен това " главната цел на съглашението, а точно доставките на зърно за нуждаещите се страни, в това число на африканския континент, не е осъществена ".

Петнадесетата среща на върха на БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, а към този момент и Иран, би трябвало да се организира в Йоханесбург на 22-24 август. Руският президент Путин, чиято заповед за арест беше издадена от Международния углавен съд през март по отношение на обвинявания в нелегално депортиране на украински деца, би следвало да участва на срещата на върха, само че съществува колизия с юрисдикцията на МНС.

ЮАР би била задължена за извърши заповедта за арест, т.е. да арестува Владимир Путин, а обстановката основава за управляващите доста дипломатически неудобства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР